KIZ KALESİ-MERSİN
- Ayşe Cemre Uz
- 26 May 2018
- 2 dakikada okunur
Ben Mersinliyim ve bu sefer size Mersin'den bir yeri tanıtmak istiyorum. Belki bir çoğunuz görmüştür. Genelde yazları gideriz. Aslında Erdemliliyim ama Erdemli Mersinin ilçesi olduğu için lafı uzatmadan genelde Mersinliyim diyorum. Erdemli'de denize gireceğimiz aman genellikle biz Mersin'e gideriz çünkü mesela orada denize girdiğiniz zaman 1 km gitseniz bile -tabi bazı yerlerde- su hala belinizde oluyor. Denizi böyle olan taraflar genellikle Kız Kalesi tarafları oluyor. Ben Kız Kalesine gittim ve size de gitmenizi öneririm. Tekne türü bir şeyle gitmiştik ama isteyen bazı kişiler yüzerek de gidebiliyor çünkü kıyıya çok uzak değil. Şimdi size ilk önce Kız Kalesi'nin tarihinden bahsedeyim.
Eski ve Tarihi ismi Korykos'dur. Bir çok millet bu bölgede egemen olmuş, Zeytin yetiştiriciliğinde büyük bir öneme sahip olmuş bu bölgedir. Bizans döneminde Arap devletlerin yapmış oldukları akınlara yüzünden surlar ile çevrilmiştir. En son Osmanlı Devletinin yönetimi altında kalmıştır. Önemli bir deniz ticareti limanı olan bu bölge zaman ile ticaretteki önemini kaybetmiştir. Bu kalede kemerler, mezarlar ve tarihi taşlar bulunuyor. Ama kalıntıları olduğu için mezarlar fazla anlaşılmıyordu, şimdi nasıl bilmiyorum çünkü ben oraya gideli çok oldu. Herkes Kız Kalesi ile Kız Kulesi'ni karıştırıyor çünkü ikisininde efsanesi aynı. Hatta bir ara Mersin'e giderken arkadaşıma Mersin'e gidiyorum Kız Kalesi'nden geçiyoruz dediğimde, "Siz Mersin'e giderken İstanbul'dan mı geçiyorsunuz?" diye sormuştu ve çok gülmüştüm. Bari bu kadar anlatmışken bir de efsanesini anlatayım.
Yıllar önce bu bölgenin kralının güzel mi güzel bir kızı bulunmaktadır. Kral, kızı çok sevmektedir ve korumaktadır. Bir gün kral kızını, geleceği gören bir adama götürür ve kızının geleceğini söylemesini ister. Bu adam kralını kızının on dokuz yaşına geldiğin de bir yılan tarafından sokularak öleceğini söylemesi üzerine kral üzülmeye başlar ve kızın bu kaderden kurtarmak üzere düşünmeye başlar ve bir gün aklına yılanların suda yüzerek kızına ulaşamayacağı fikri gelir. Bunun üzerine denizin suyunun üzerine bir kale yaptırarak kızını burada on dokuz yaşına kadar yılanlardan korumayı düşünür. Hemen inşaatlar başlar ve aylar sonunda kale tamamlanır kralın kızı burada on dokuz yaşana kadar sorunsuz bir şekilde büyür, yaşı on dokuz olduğunda kral artık kaderi yendiğini düşünerek sevinmeye başlar ve bunu şerefine bir kale de bir parti düzenler. Kaderden kaçılmaz ya davete gelen bir köylü kıza bir sepet üzüm getirmiştir, köylü üzümü toplarken bir yılan sessizce üzüm sepetini içine girmiş ve oraya saklanmıştır. Eğlence bittikten sonra kız odasına geçer ve en sevdiği üzümden yemek ister. O esnada yılan çıkarak kızı sokar ve kız oracıkta ölür. Kısaca efsanesi böyle ve gitmeyenlerin gitmesini tavsiye ediyorum çünkü gerçekten çok güzel. Antik yerleri severler için olağanüstü bir yer diyebilirim. Eğer Mersin'e giderseniz Kız Kalesi'nden ileri gittiğinizde -tabi denizde değil yol üzerinde- Cennet ve Cehennem Mağarası var onu da ziyaret edebilirsiniz. Ziyaret edecekseniz eğer yanınıza bol su alın ve rahat şeyler giyin çünkü çok fazla merdiven çıkacaksınız ve ineceksiniz. Açıkcası bunu yapmak için biraz dinç olmanız gerekiyor benden demesi. :D


Comments