Asbest Nedir?
- Okan Gürsoy
- 30 May 2018
- 1 dakikada okunur
Asbest değişik türleri olan lifsi yapıda silikat mineralleridir. Bu mineraller silisyum ve oksijen atomları içerir ve yer kabuğundaki minerallerin yaklaşık %90'ını oluşturur. Sahip olduğu fiziksel özelliklerden dolayı geçmişte sanayide çok sayıda iş için tercih edilen asbestin kullanımı, sağlığa zararlı olduğu anlaşıldığı için pek çok ülkede yasaklanmıştır. Türkiye'de de asbest kullanımı 2011 yılından beri yasaktır.
Asbest ısıya karşı dirençli, fiziksel ve kimyasal tahribata dayanıklı ve ucuz olması sebebiyle özellikle 19. yüzyılda sanayide yaygın olarak kullanılmıştır. Asbest madenciliğinin tarihi dört bin yıl öncesine kadar gider. 19. yüzyılın sonlarında daha büyük ölçeklerde yapılmaya başlanan asbest madenciliği hâla devam ediyor. 2009 yılında Rusya, Kanada, Brezilya, Kazakistan ve Çin'de iki milyon tonun üzerinde asbest çıkarılmıştır. Asbestin kullanım alanları arasında yanmayı geciktiren kaplamalar, beton, tuğla, boru yalıtım malzemeleri, çatı yalıtım malzemeleri, zemin kaplama malzemeleri, çatı kaplama malzemeleri ve benzeri ürünlerin imalatı sayılabilir.Kullanımı son yıllarda azalsa da hala eski evler, okullar ve kamu binaları gibi pek çok bina asbest içermektedir.
Asbest lifleri çıplak gözle görülmez. Tüm asbest türleri ciddi sağlık sorunlarına sebep olur. Akciğer kanseri, mezotelyoma ve asbestoz bu sağlık sorunlarının en önemlilerindendir.
Mezotelyoma: Agresif bir kanser türüdür. Göğüs ve karındaki hayati organları koruyan ince bir zarda oluşur. Asbeste maruz kalmak, hastalığın tıbbi olarak kanıtlanabilmiş tek sebebidir.
Akciğer Kanseri: Daha çok sigara içmeyle ve radyasyona maruz kalma ile ilişkilendirilse de akciğer kanserinin asbeste maruz kalındığında da görülme riski artmaktadır.
Asbestoz: Plevra denilen akciğer zarında oluşan yara dokuları nedeni ile oluşan dejeneretif bir solunum sistemi problemidir. Mezotelyoma başlangıcının habercisi olabilir.
Comments